Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Energy-efficient cooling for students at the University of Essex

University of Essex

Underfloor systems use the plenum beneath a raised floor as the ventilation zone, removing the need for most, if not all, ceiling-based ducting or pipework. Commonly found in office environments, there has recently been an increase in use in academic facilities, particularly university and sixth form learning and study centres.

Inside the new University of Essex student accommodation

Inside the new University of Essex student accommodation

With AET Flexible Space systems, fully conditioned air is fed into the plenum by zonal downflow units (CAM). This is then introduced into the space via floor recessed fan terminal units called fantiles, which are easily relocated with the 600mm x 600mm raised floor tiles and also feature integrated controllers that allow users to personally adjust temperature and fan speed settings. The CAM-V units introduce conditioned air at floor level into the plenum beneath the raised floor and then receive return air at high level for reconditioning. This configuration is ideal for easy reconfiguration, as there is no division of the plenum into supply and return channels.

The system supplied to the Silberrad Centre was a bespoke design comprising four custom CAM units supplying conditioned air at high volume with low energy output to the individual zones. Conditioned air is introduced into the space using a total of 124 floor recessed fantiles, and this project was the first to adopt the standard AET TU4 Fantile fitted with EC fan technology for improved energy-efficient operation. The system has also been supplied with the latest Flexgateway for Modbus communications module for enhanced control and connectivity.

Common area inside the University of Essex's new building

Common area inside the University of Essex’s new building

The AET Flexible Space system was specified by consultants Mott MacDonald after initially enquiring as to the feasibility of introducing additional fresh air to the building, which is designed to be naturally ventilated. After demonstrating the flexibility of the system to the client, they opted for the underfloor air conditioning system as it would satisfy their requirements for a flexible and comfortable indoor environment suitable for high and transient occupancy.

The £16.5m project is the largest building to be constructed at the Colchester campus since 1965 and was completed during the summer of 2015, ready for occupation at the start of the new academic year. The Patel Taylor design hopes to achieve a sustainability goal of BREEAM Very Good.

flexiblespace.com

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions. Links may be included in your comments but HTML is not permitted.