Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Vent-Axia donates equipment for Waste House

British ventilation manufacturer Vent-Axia has donated ventilation equipment to the Waste House project, which launched this week in an opening ceremony held at Brighton University.

Located in the grounds of the University of Brighton, approximately 85% of the building is made from discarded materials enabling the Waste House to achieve a negative carbon footprint.

The cavity walls are packed with materials otherwise destined for landfill – denim, VHS tapes, audio cassettes, floppy discs, remnant wallpaper and carpet tiles.

Meanwhile, Gatwick Airport donated over 20,000 used toothbrushes provided in Business and First Class, now packed into the Waste House wall cavities.

As the structure is highly-insulated and airtight, a MVHR system was specified to provide ventilation and heating.

In addition, the Waste House is one of the first buildings in the UK to gain an ‘A’ rated Energy Performance Certificate.

Designed by University of Brighton lecturer and architect at BBM, Duncan Baker-Brown and built by main contractor Mears Group, the Waste House has local support including the University of Brighton, the recycling organisation Freegle, Brighton and Hove City Council and City College.

Mr Baker-Brown said: “The purpose of the Waste House is to show that we can re-use materials in building so re-using Vent-Axia’s second-hand MVHR system is an important part of the picture. The unit was also a significant factor in the Waste House being awarded its A-rated Energy Performance Certificate as the MVHR is highly energy efficient.”

Students, apprentices, local builders and school children have all been involved with the making of the Waste House, with the ambition to train students and apprentices around emerging green industries. Similar in size to a detached house, the Waste House will function as Brighton University’s sustainability learning centre.

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions. Links may be included in your comments but HTML is not permitted.