Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Giant natural ventilation plan

The largest solar driven natural ventilation system ever created will be installed in a new landmark building beside Battersea Power Station as part of an ambitious £4 billion masterplan for the area.

The system will be based on a massive 300 metre chimney and eco-dome built above a campus of offices with residential flats also built into the chimney. 

Architect Rafael Vinoly claims the system will eliminate the need for air conditioning for the commercial and ground floor retail accommodation within the scheme.
The biggest natural ventilation system in the world - The Facts: 

The 300 metre high Chimney will draw air up through a campus of high quality individual office buildings which are covered by a light, transparent Eco-Dome, made of material similar to that used at the Eden Project.

Up to 3,000 cubic metres per second of air will be drawn through the system on a sunny day.


It is estimated this will reducing energy demand in the buildings by 67 per cent.
Meanwhile, the famous power station will be restored to provide hotel, residential and retail accommodation alongside a new combined cooling, heating and power plant using biofuels, waste and other renewables. Two of the existing chimneys will act as flues for the energy centre.

The masterplan for the power station site has been unveiled by property company Real Estate Opportunities (REO) which says it is determined the new development will be the “most advanced sustainable development ever to be built in this country”.

Rob Tincknell, Managing Director of REO’s development manager, Treasury Holdings UK, said: “Climate change is the 21st century’s most urgent challenge and has not been adequately addressed by the development sector. At times like these we are required to open our minds and take a big leap.

“This will be a power station for the 21st century, sitting alongside Sir Giles Gilbert Scott’s building and supporting a truly sustainable, zero carbon development.

“We believe that we all have a responsibility to commit to true sustainability through groundbreaking innovation and we believe that our development will enhance London’s reputation as a leading global city.

“The preservation of Battersea Power Station alongside contemporary architecture will enhance its importance by juxtaposing old and new. Londoners have a strong emotional attachment to this building but most of all they want to see something positive happening on this site. We will meet and exceed their expectations.”

Mr Vinoly said: “The open character of the vast industrial naves designed by Gilbert Scott is maintained and the chimneys are brought back into operation, utilized to exhaust water vapour
produced by a new biofuel energy plant located in the basement.

“Offset from the volume of the Power Station, a near transparent shaft counterpoints the monumental mass of the building, providing a naturally ventilated office complex.

“The visual presence of this near transparent marker on the skyline defines a new opportunity area signalling London's commitment to innovation and sustainability.”